باغ كلات نادري و زيباييهاي طبيعت كلات

باغ كلات نادري در شهر كلات، شمال شرقي مشهد، در بستري كوهستاني، در ميان دو رشته كوه در استان خراسان رضوي قرار گرفته است. راه مشهد به كلات، مدام چهره عوض مي‌كند. گاه تو را بر ستيغ كوه مي‌برد و گاه به ژرفاي دره ؛ گاه خشكي تپه ماهورها را پيش رويت مي‌گذارد ؛ گاه از ميان درختان انبوه گذرت مي‌دهد و گاه آبي آسمان را در آيينه شاليزار قاب مي‌گيرد.

 

  

 

 

 

 

 

  

 

مهم‌ترين يادگار نادر شاه افشار دركلات، كاخي است به نام قصر خورشيد. اين قصر در ميان باغي بزرگ به شيوه باغ‌هاي ايراني بنا شده، اما ساختمانش تلفيقي است از معماري ايران و هندوستان ؛ چرا كه نادر علاوه بر سيم و زر و جواهر، هنرمندان زيادي را از هند به ايران آورد و زبده‌ترينشان را به آرايش قصر خورشيد واداشت. پس اگر حالا بر سنگ‌هاي نماي بيروني قصر، نقش ميوه‌هايي چون موز و آناناس را مي‌بينيم، نبايد گمان كنيم كه 300 سال پيش اجدادمان چنين ميوه‌هايي را مي‌شناخته اند و مي‌خورده اند. اينها هنر دست هندواني است كه به اقليم و سرزميني ديگر تعلق داشتند.

 

  

 

 

 

 

 

  

 

قصر خورشيد، ساختماني است سه طبقه ؛ طبقه زيرين كه همان زيرزمين باشد جايي است مخوف و تاريك كه گفته‌اند يا جاي نگاهداري بخشي از خزاين نادر بوده يا زنداني براي مغضوبين درگاه.

 

  

 

 

 

  

 

طبقه دوم يا هم كف، تالاري بزرگ در ميان دارد و اتاق‌هايي در پيرامون. تالار با تزييناتي به شيوه بناهاي صفوي آراسته و طلا كاري شده است و چون دورادور ديوار آن كتيبه‌اي حاوي سوره نبأ با تاريخ مرگ نادر ( 1160 ه.ق ) به چشم مي‌آيد،  برخي چنين نتيجه گرفته‌اند كه نادر قصر خورشيد را به ‌عنوان آرامگاه خويش بنا كرده بود. آرامگاه وي در شهر مشهد (باغ نادري) به همراه تنديسي از نادر

 

كه سوار بر اسب است قرار دارد.

 

  

 

 

 

 

 

  

 

طبقه سوم نيز گنبد استوانه‌اي بزرگي است كه از 66 نيم ستون سنگي تشكيل يافته بدين سبب در تمام بناهاي تاريخي ايران يكتا و بي‌همتا ست. از كنار اين گنبد مدور مي‌توان باغ زيباي پيرامون قصر و نماي عمومي شهر كلات را تماشا كرد.

 

  

 

زيبايي هاي طبيعت كلات

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دسته ها : مشهد
دوشنبه یازدهم 7 1390

زندان هارون = هارونيه . بنايي پر از رمز و راز

 

  

در 25 كيلومترى شمال غربى مشهد در حاشيه غربى جاده مشهد - طوس، بنايى ناشناخته و پر رمز و راز قرار دارد. بقعه «هارونيه » بنايى است مكعب شكل و آجرى كه در قلب دشت طوس واقع گرديده است.

 

 

 

 

 

 

اين بنا از نظر عظمت، قطر پايه ها، قدرت ايستايى در كف و گنبد داراى معمارى خاص است و توجه به اين نكته كه هارونيه يگانه اثر برجاى مانده از شهر باستانى طوس است، اهميت آن را مشخص تر مى سازد.

 

 

گنبد هارونيه :
تنها اثر بر جاي مانده از توس قديم بناي آجري است معروف به گنبد هارونيه كه در دهه هاي اخير به همت انجمن اثار ملي و ميراث فرهنگي خراسان مرمت و باز سازي شده است مردم اين بنا را زندان هارونيه مي نامند و در متون وسفر نامه ها از آن مسجد توس آرامگاه و خانقاه غزالي نام برده شده است. هارونيه كه احتماﻷ مدرسه يا خانقاهي مربوط به سدﺓ هشتم مي‌باشد سنگ يادبودي بنام محمد غزالي در وسط محوطه كارگذاشته شده است. چون آرامگاه « امام محمد غزالي » در توس مي باشد و محل آن دقيقاً روشن نيست ، در مجاورت اين بنا به يادبود اين دانشمند ، سنگ مزاري نصب شده است . اين ساختمان زير زميني دارد كه عقيده عمومي مردم اين است كه به عنوان زندان از آن استفاده مي شده است. تحقيقات اخير نشان داده كه هارونيه صرفا آرامگاه يا خانقاهي است گه در سده هاي هفتم يا هشتم هجري هم پهلو با يك بناي مذهبي ديگر و بر روي خرابه هاي ابنيه كهن ساخته شده است اين بنا مشتمل بر يك فضاي وسيع مربع گنبد دار به ارتفاع حدود25 متر و وسعت 12*12 متر است در انتهاي بنا سه حجره با اتاقك با تزئيناتي شامل گچبري قرار دارند تزدينات خارجي آن منحصر به قابهاي عمودي وستون نماهاي طرفين ورودي مي باشد.راه پله هايي دارد كه مي توان به طبقه دوم بنا رفت فعلاً آن را بسته اند ولي در دوران كودكي من باز بود و طبقه دوم را نيز چند بار ديده ام فضاي بسيار كوچكي دارد. محل جديدي كه به تازگي در اين محوطه توسط باستان شناسان پيدا شده ، مي گويند مدرسه يا مسجد بوده است.

 

معمارى بنا

بناى هارونيه كلا آجرى است و هيچ گونه تزئين كاشى در آن به كار نرفته است، اين بنا به صورت چهار ضلعى است كه ابعاد آن در اضلاع مختلف به علت وجود قناسى نابرابر است. ابعاد آن به ترتيب ضلع شمالى 5/19 متر، ضلع جنوبى 20 متر، ضلع شرقى 28 متر، ضلع غربى 29 متر است. ارتفاع گنبد از كف بنا 26 متر، ارتفاع ايوان 21 متر، ارتفاع گنبد كوچك قسمت شمالى 11 متر، طول و عرض گنبدخانه 12×12 متر و ارتفاع كمر پوش بنا از كف 9 متر است. داراى يك ورودى در سمت جنوب با سردر فوق العاده رفيع بدون تزئينات كاشى و تماماً آجر است و گنبدخانه اى كه در سطح وسيعى پوشيده است.

 

 

 

 

دسته ها : مشهد
دوشنبه یازدهم 7 1390

نيشابور‌شهري‎است‌كه گل آن خوردني،‎ ‎‎بوته‎هاي ‎آن ريواس و سنگهاي آن فيروزه‎ ‎است‎

 ‎سفر‎ ‎به‎ نيشابور‌‌‌‌ و‎ كوه بينالود،‌ دومين قله بلند شهرستان نيشابور با ارتفاع 3231‏‎ ‎متر،‎‎ از‎ ‎آن‎ ‎نوع سفرها‌يست ‌كه راز هاو زيباي هاي بسيار با خود دارد.‏‎..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وقتي پاي درسفر مي‌گذاري اين ناشناسي و ناشناختگي است كه تو را به سوي خود مي‌كشند.گويي چون بي خبري يا خواب رويي در عالم رويا به سوي ناشناخته‌هاي عالمي ديگر٬‌رواني.

 

سفر‎ ‎به‎ناشناخته‌ها شايد پر از لذت، هيجان و پر جاذبه باشد‏‎. ولي‎ ‎مي‌تواند در نوع خودش بسيار ترسناك و حزن آلود هم باشد. بزرگي مي‌گفت؛‏‎ يكي‎ ‎از‎ ‎دلايل اين ترس و حزن مي‌تواند‏‎ ‎ناشي‎ از "آگاهي" و "اشراق" به "نا آگاهي" و‎" ‎ناتواني" ‎ آدمي از خود باشد‎.

 

سفري‎ ‎كه‎ ‎ در آن با خودي تازه ديدار خواهي كرد. خودي كه به تعداد بار‌هايي كه‏‎  ‎بسوي‎ ‎ ناشناخته‌ها راهي مي‌شوي و يا سفر مي‌كني،‎ ‎تازه‎ خواهد شد‏‎.

‎و‎ ‎اين‎ بار اين تازگي و ديدار را در منطقه كوهستاني "بينالود" ‎جايي‎ ‎كه عشاير بومي در دل آسمان، روي ابرها چادر‏‎ ‎يا‎ ابه هاي خود را‏‎‌‎‎گسترده‎ ‎اند،‎‎  ‎تجربه‎ ‎خواهي‎ كرد‎.

 

 

 

چوپاني جوان به همراه گله‌اش

 

‎گون يك نوع از پوشش گياهي منطقه

 

كشك عشايري

 

سبزي هاي كوهستاني

‎گونه‎‎‌هاي‎گياهي اين منطقه هم بسيار متنوع است. تو مي تواني،‎ ‎زيره‎ ‎سياه، ‏ كنگر، پياز كوهي، نسترن وحشي، پونه كبود، ريواس و‏‎... . را‎ ‎ در را ه ببيني و شايد گاهي هم بچيني. شربت‎ ‎ريواس‎ ‎اين منطقه به عنوان‏‎ ‎محصول‎ ‎كشاورزي‎ ‎ و سوغات نيشابور در دل تپه هاي بينالود برگ، پهن كرده‏‎ ‎است‎. ما هم خود را مهمان كرديم.

 

قله زرگران

حيات وحش اينجا هم به نوعي خاص است. البته، آنچه را كه ما ديدم، با آنچه كه در دل طبيعت زيباي نيشابور خود را از ما پنهان كرده بودند، ناچيز بود.

 

بزمچه يا Lizard

 

‎‎قله‎ ‎بينالود، ارتفاع ‎3231 ‎ ، خسته‎ ‎نباشي‎ ‎كوهنورد‎".

 

 

آرامگاه عطار نيشابوري

 

عمارت چوبين

 

 

 

آرامگاه خيام

 

فيروزه نيشابور

دسته ها : مشهد
يکشنبه دهم 7 1390
X